Een rondleiding in het kinderdagverblijf

De groepsruimte is zodanig ingericht dat de kinderen op een veilige manier kunnen spelen en ontdekken, oftewel “spelenderwijs ontdekken”.

De indeling van de groepsruimte biedt kinderen de mogelijkheid om zelf keuzes te maken. Er zijn allerlei hoeken gecreëerd zodat kinderen in kleine groepjes of alleen kunnen spelen, maar ook kunnen kiezen in welk hoekje zij willen spelen. Ze kunnen kiezen om rustig te spelen in bijvoorbeeld de leeshoek of voor een hoek waar zij mooie bouwwerken kunnen maken. Het is een flexibele en uitdagende indeling van de ruimte, waarbij de zelfstandigheid van het kind gestimuleerd wordt.

Groepsruimte

  • De grondbox voor de allerkleinsten (0- jarigen)
  • Een dreumes- hoekje met een kleed en dreumes- spelmateriaal (1- jarigen)
  • Keuken/ woon hoek
  • Leeshoekje met zacht kussen en bank
  • Werkbank – hoek (tevens om te switchen tot andere doeleinden m.b.t. het lopende thema)
  • Winkeltje – (Deze wordt naar het seizoen of het lopende thema aangepast; groente winkel/ ijswinkel)
  • Bouwhoekje met laag tafeltje (hier kunnen kinderen bijvoorbeeld de mooiste creaties maken met duplo)
0W9A3275
0W9A3346

Buitenruimte

Kinderdagverblijf Spelenderwijs is sterk op de natuur gericht. Daarom is er een grote buitenspeelruimte gecreëerd met veel natuurlijke elementen. De tuin is zeer groen en door de zandbak en gevlochten hut met recht een échte speeltuin. In de ruim 300 m2 grote tuin kunnen de kinderen veilig spelen en daarnaast leren om te gaan met dieren, planten en de natuur.

Lees meer over buiten slapen, onze dieren en onze moestuin!

Slapen en rusten

Tijdens de intake wordt er met de ouders een afspraak gemaakt over het slaapritme van hun baby of kind.

Baby’s slapen wanneer zij behoefte hebben om te slapen. Wij volgen hier het slaapschema van de baby. Vanaf één jaar gaan kinderen steeds meer met het dagritme van het kinderdagverblijf mee. De peuters gaan volgens het dagritme van het kinderdagverblijf na de lunch slapen. Heeft een kind een andere slaapbehoefte, zoals minder of niet meer slapen, dan kan hier in overleg naar gekeken worden waarbij wij tevens kijken naar het welbevinden van de groep.

0W9A3506
0W9A3777

Eten en drinken

Bij kinderdagverblijf Spelenderwijs wordt als groep gegeten en gedronken.

Gezamenlijk eten heeft meerdere doeleinden. Behalve dat eten en drinken goed is voor de ontwikkeling van het kind, heeft het ook een sociale functie, een sfeerfunctie en is het een moment van rust.

De pedagogisch medewerkers verzorgen de fruitmaaltijd, de broodmaaltijd en de ‘monkey platter’. Kinderen hebben goede voeding nodig om te groeien en zich te ontwikkelen.

Veilige kinderopvang

Om de kwaliteit in de kinderopvang te waarborgen vindt er minimaal jaarlijks op het kinderdagverblijf een GGD inspectie plaats.

Voor de opening van het kinderdagverblijf is de GGD op “voor inspectie” geweest. De enkele punten van aandacht die hieruit voort kwamen zijn direct meegenomen met de veranderingen/verbouwingen voor de opening.

Tijdens de corona periode is er enkele keren door de GGD gekozen voor een digitaal onderzoek. Dit om de contacten zo veel als mogelijk te beperken.

GGD rapporten moeten ten alle tijden openbaar zijn. Onze rapporten zullen dan ook altijd hier op de website te vinden en te lezen zijn.

0W9A3417