Beginnen met eten

De eerste hapjes van een baby

Net wanneer je de handleiding van je baby een beetje begint te kennen is daar de volgende stap alweer. Je baby is klaar om vaste voeding te gaan eten. Het is een periode waarin het aandeel melk vermindert en je baby in zijn eigen tempo ander eten gaat leren kennen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat in Nederland gestart gaat worden met vast voedsel tussen de vier en zes maanden. Baby’s kunnen tot zes maanden al hun voeding uit melk halen. Vaak is het een spannend moment voor ouders.

Wat geef je nu en hoe? Er zijn vrijwel twee manieren om te beginnen met het aanbieden van vaste voeding. Hapjes of stukjes. Momenteel is de meest gebruikte manier een hapje geven aan je baby. Je voert je baby met een lepel een gepureerd hapje. Je kunt je baby ook zelf stukjes laten eten. Dit noemen we ook wel de Rapley-methode. Je baby eet volledig zachte stukken uit het vuistje. De achterliggende gedachte van deze methode is dat je baby zelf bepaald hoeveel en hoe snel je baby eet. Het is niet zo dat je moet kiezen tussen een van de twee. Veel ouders kiezen tegenwoordig voor een combinatie.

Honing is niet veilig voor kinderen onder het jaar. Hier zit een bacterie in die in de dikke darm gifstoffen aan kan maken.

De Rapley-methode

Vele hebben een grote angst op verslikking bij de Rapley-methode echter is dit niet wetenschappelijk bewezen. Een voordeel van de Rapley methode is dat je baby een grotere variatie van texturen aangeboden krijgt. Het is namelijk belangrijk dat je opbouwt in texturen als je hapjes geeft. Als je baby een gepureerd hapje onder de knie heeft schakel je over op grover gepureerd of geprakte stukken. Maar wat geef je nou eigenlijk aan je baby? Een baby maag is klein en ondertussen ontwikkelen ze ontzettend snel. Daarom is het belangrijk dat hun voeding rijk is aan voedingsstoffen. Zo heeft je baby meer nodig dan alleen groente en fruit na zes maanden.

Het is belangrijk dat je baby ook vet, ijzer en omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Denk hierbij aan zalm, gekookt ei of olie. Er zijn ook voedingsmiddelen die je beter niet kunt geven aan je baby. Zoals, rauw vlees of rauwe vis. Zorg er altijd voor dat dit goed doorbakken is.

“Het is belangrijk dat je baby ook vet, ijzer en omega 3-vetzuren binnenkrijgt. ”.

Toegevoegd zout wordt ook afgeraden wanneer je start met vaste voeding. Graag deel ik een aantal leuke combinaties:

  • Zoete aardappel met kalkoen
  • Broccoli met aardappel en doorbakken zalm
  • Knolselderij met tofoe, quinoa en een scheutje olie
  • Rode biet met wortel, gekookt ei en walnotenolie

Een fruithapje maken gaat gemakkelijk door het te pletten met een vork of even te pureren met een staafmixer. Als je ervoor kiest om je baby fruit in stukjes aan te bieden kan dit soms erg glibberig zijn. Het kan helpen om stukken gekarteld te snijden. Het kan ook helpen om een stuk van de schil eraan te laten zitten zodat je baby meer grip heeft. Dit werkt goed bij kiwi of banaan. Het is vaak in het begin voldoende om twee keer per dag een hapje aan te bieden. Brood kan je geven vanaf ongeveer zes maanden. Vaak begin je met het geven van een broodkorstje, een broodkorstje ligt vaak gemakkelijk in het vuistje van je baby.

Nog meer inspiratie opdoen over de voeding voor je baby? Bekijk een van deze boeken eens:

  • Kookboek lust ik welstichting voedingscentrum Nederland
  • Opperde pop Albert Heijn
  • Eet als een mini expertI’m a foodie

Let op!

Geef geen brood met zaden en pitten dit kan leiden tot verslikking. Het brood zou kunnen beleggen met een laagje margarine, hummus of geprakt fruit. Vanaf 12 maanden mag je kindje met de pot mee eten.

Vertel ons wat je denkt..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *