Slapen – Rust, Reinheid en Regelmaat

Slaapritme

Wij krijgen regelmatig de vraag van ouders hoe het nou toch precies zit met de slaap van hun baby, dreumes of peuter! Wij vonden het een mooie gelegenheid er een blog aan te wijden. Want zeg nou zelf, slaap is toch wel heel belangrijk om goed te kunnen functioneren. Zowel voor uw kind, als voor uzelf!

Wat valt of staat met een goed slaapritme zijn de gevleugelde woorden: rust, regelmaat en reinheid! Met deze woorden in je achterhoofd zou je het slaapritme makkelijker kunnen maken voor uw baby, dreumes of peuter.

RUST

Rust voor het slapen gaan is belangrijk. Leg uw baby dus vlak voor het slapen gaan niet onder een muziekmobiel, ga geen pakkertje meer spelen met uw dreumes of laat uw peuter geen televisie kijken voor het slapen gaan. Dit zijn allemaal prikkels die ervoor kunnen zorgen dat het in slaap vallen bemoeilijkt wordt. Wat dan wel? Zing een liedje met uw baby waarbij u uw baby in uw armen heen en weer wiegt, ga met uw dreumes rustig een boekje lezen en bespreek met uw peuter de dag door. Hierdoor kunnen zij hun prikkels van de dag verwerken en vallen ze mogelijk rustiger in slaap.

REGELMAAT

Regelmaat is belangrijk, omdat uw kind weet wat er komen gaat. De regelmatigheid van de handelingen die je doet worden voor het kind herkenbaar en bieden daardoor ook houvast en veiligheid. Zelfs bij een baby kunnen dezelfde handelingen herkenbaar worden en hierdoor zou je baby sneller in slaap kunnen vallen. Bij een baby zou het er zo uit kunnen zien: eten, spelen, slapen, afhankelijk van de leeftijd van uw baby (meer over het slaapritme van de baby kunt u lezen in de volgende blog). Ook gedijen dreumesen en peuters op regelmaat. Een dagprogramma met pictogrammen zou een houvast kunnen zijn voor de regelmaat in de dag. (pyjama aan, tanden poetsen, verhaaltje lezen en slapen).

REINHEID

Reinheid staat eigenlijk gelijk aan de hygiëne. Zorg ervoor dat uw kind slaapt in een schone/ opgeruimde omgeving. Beperk speelgoed op de kamer/bed van uw kind. Het bed is er ten slotte om te slapen. Daarnaast doet u er goed aan de kamer van uw kind iedere dag te luchten en de verwarming niet te hoog te zetten. De fijnste slaaptemperatuur ligt tussen de 18-20 graden. Een fris bedje en een schone pyjama of slaapzak kan ook al mee werken aan een rustige slaap van uw kind. Zelf slaapt u ook het lekkerst in een opgeruimde kamer en fris beddengoed toch?

Vertel ons wat je denkt..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *