7 Tips bij het afscheid nemen op de opvang

Ga je mee zwaaien?

Een zinnetje dat je regelmatig van ons hoort. Wanneer het tijd is om afscheid te nemen van je kindje zeggen wij als juffen regelmatig ‘’ga je mee zwaaien?’’. We lopen naar het raam of jullie kindje loopt zelf naar het bankje waar zij op mogen staan. Sommige kinderen vinden dit moment erg lastig. Krokodillentranen komen om de hoek kijken en soms zelfs een flinke woedeaanval wanneer papa of mama richting de deur loopt en uit het zicht gaat verdwijnen. Het is onwijs belangrijk om afscheid te nemen van je kindje zo ziet hij/zij dat je weggaat. Laten we vooropstellen dat huilen en/of boos zijn mag. Hoe maak je dit moment minder moeilijk voor jou en je kindje?

Wij hebben wellicht tips voor jullie om dit moment niet moeilijker te maken dan dat het al is.

7 TIPS!

1.      Houd het afscheid kort. Hoe langer je blijft hangen hoe moeilijker het voor je kindje wordt om je letterlijk los te laten.

2.     Zorg voor een afscheidsritueel. Op deze manier wordt het afscheid nemen duidelijk voor je kindje. Bedenk een vaste volgorde voor dingen die jullie doen voordat je naar Spelenderwijs toe komt en dingen die jullie bij Spelenderwijs doen. Dit geeft je kindje houvast.

Denk hierbij aan:

   • Samen de leidster begroeten.
   • Samen de jas ophangen aan de kapstok.
   • Samen de tas in- en uitpakken.
   • Samen iets uit zoeken waar je kindje mee gaat spelen.
   • Een dikke kus/knuffel en zwaaien naar papa of mama op dezelfde plek.

3.      Wanneer je als ouder gespannen bent over het moment van afscheid nemen is je kindje dit vaak ook. Kinderen volgen graag de stemming van hun ouders op. Wees relaxt en blijf rustig.

4.     Heb vertrouwen in de pedagogisch medewerksters. Na verloop van tijd kennen wij je kindje steeds beter en weten wij wat je kindje nodig heeft tijdens het moment van afscheid nemen. Even knuffelen op schoot, samen een boekje lezen of even meespelen. Wij nemen het van je over wanneer jij de opvang gaat verlaten. Het is belangrijk om positief te praten over kinderdagverblijf Spelenderwijs. Zo creëer je een leuke en veilige plek voor je kindje.

5.      Tijdens het afscheid nemen bestaat de kans dat je kindje gaat protesteren. Probeer dit, hoe moeilijk het ook is, als ouder te negeren. Hoe vervelend het ook klinkt, het is belangrijk om door te zetten. Vertrouw op ons dat wij je kindje zullen troosten en helpen bij dit moment. Het verdriet is echt vaak snel weer over wanneer papa of mama de deur uit is.

6.      Een knuffeltje, speentje of ander voorwerp van thuis kan zorgen voor houvast. Na een tijdje legt je kindje samen met de leidster het voorwerp terug in het groene bakje.

7.      Terwijl er soms nog niets aan de hand is horen wij ouders zeggen: ‘’Niet gaan huilen hè’’. Wanneer er nog niets aan de hand is leert een kindje dat afscheid nemen heel moeilijk en verdrietig is. Afscheid is iets wat ervoor je kindje bij hoort. Verdriet hierbij hebben mag.

Toch nog vragen?

Wanneer het afscheid nemen van papa of mama moeilijk blijft praat hier dan met ons over. Wij denken graag mee en we doen het samen met jullie. Wanneer je vragen hebt over hoe het met je kindje gaat schroom niet en stuur een appje of geef een belletje. Wij sturen jullie graag een update hoe het gaat wanneer het afscheid moeilijk is verlopen.

 

Weetje ouders, wanneer papa of mama de deur uit zijn is het verdriet vaak echt snel weer over en maken wij er een leuke dag van!

Vertel ons wat je denkt..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *