Hatsjoe, gezondheid!
Wist je dat kinderen wel tien keer per jaar verkouden kunnen zijn? Je kent het ongetwijfeld, die periode dat er dozen vol tissues doorheen gaan, je na elke nies van je kindje angstvallig naar zijn/haar gezichtje kijkt om te zien wat de schade is en je je af begint te vragen of die snotkraan niet een keer leeg is. Dit is de periode waarin ook regelmatig opmerkingen worden gemaakt als …
“Doe je jasje maar gauw dicht, we willen niet dat je ziek wordt!”.
Zowel volwassenen als kinderen worden enkel verkouden door het oplopen van een virus. Het verkoudheidsvirus zorgt voor een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en de keel. Zo’n virus wordt overgedragen via de lucht door te niezen, hoesten of praten. Vooral wanneer veel mensen zich in één ruimte bevinden waar weinig frisse lucht binnenkomt gaat een virus gemakkelijk(er) rond. Een van de redenen waarom we vaker verkouden zijn in de herfst en winter is omdat we ons vaker binnen begeven in weinig tot slecht geventileerde ruimtes. Daarom hebben wij op ons kinderdagverblijf zelfs met fris weer regelmatig een deur of raam open staan!
Dat we geen verkoudheid op kunnen lopen van enkel de koude buitenlucht, maar door het overbrengen van een virus via de lucht, betekent natuurlijk niet dat jasjes overbodig worden. Kinderen hebben niet altijd zin om een jas aan te trekken, zeker in de overgang van zomer naar herfst. Wij leggen de kinderen op het kinderdagverblijf dan uit dat we jassen aantrekken omdat het buiten koud is, ze mogen dan ook even voelen zonder jas om te ervaren dat het inderdaad (te) koud is zonder jas.
Gelukkig is er één voordeel aan de lopende snotkraan, de weerstand van je kindje verbetert hierdoor, houd daaraan vast als je met de honderdste zakdoek staat te vegen!
Samenvatting: Een verkoudheidsvirus loop je niet op van alleen koude buitenlucht, maar ook niet van koude lucht uit een airconditioning in de zomer (mits deze regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt).