‘Vies’ worden draagt bij aan gezonde toekomst!
Bij Spelenderwijs geloven wij dat buiten spelen in een groene omgeving gezondheidsvoordelen kan bieden, er staat niet voor niets ‘natuurlijk ontwikkelen’ in het logo. Naar aanleiding van o.a. Fins onderzoek is hier nu ook wetenschappelijk bewijs voor gevonden.
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een jong kind veel in aanraking is gekomen met allerlei ‘oefenmateriaal’, de afweer getraind wordt.
De eerste duizend dagen van een kind, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn zeer belangrijk voor de opbouw van de afweer van een kind. Het afweersysteem moet in deze duizend dagen als het ware worden opgevoed. Door het afweersysteem in de eerste jaren veel ‘oefenmateriaal’ aan te bieden, leert het wanneer het wel of niet moet reageren. Een voorbeeld van oefenmateriaal zijn micro- organismen (bacteriën en schimmels) waar een kind veel mee in aanraking komt wanneer het buiten speelt

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer een jong kind veel in aanraking is gekomen met allerlei ‘oefenmateriaal’, de afweer getraind wordt. Hierdoor wordt de kans op het ontwikkelen van astma en allergieën kleiner.
In Finland werken ze sinds 2008 met het nationale beleid waarbij de afweer van kinderen getraind wordt door hen structureel in de natuur te laten spelen. In 2018, na 10 jaar werken middels dit beleid, nam het aantal kinderen dat een speciaal dieet moest volgen vanwege een allergie af met 40%. Het aantal bezoeken aan de eerste hulp van kinderen met astma nam af met 62%. In Nederland is het aantal astmapatiënten de afgelopen 25 jaar met 50% gestegen. Hoogleraren Immunologie vermoeden dat de stijging komt door o.a. verstedelijking en overbescherming van kinderen.
Buiten ‘vies’ worden door over het gras te kruipen en in de zandbak te wroeten heeft dus vele gezondheidsvoordelen, bij Spelenderwijs doen we elke dag ons best om een steentje bij te kunnen dragen aan een gezonde toekomst!
Meer weten? Bekijk het fragment van EenVandaag, of lees het artikel van NOS.